Observacions


Les observacions fenològiques de RitmeNatura es recopilen a iNaturalist, una plataforma de ciència ciutadana per registrar dades de biodiversitat. Tot i que permet la recollida, validació i accés a les observacions fenològiques de RitmeNatura compartides pels ciutadans, et recomanem l'entrada de dades a través del formulari de RitmeNatura, especialment dissenyat per la recollida d'observacions fenològiques.

Per agrupar les observacions, s’ha creat el projecte RitmeNatura a iNaturalist. En aquesta plataforma, els projectes són col·leccions d’observacions amb un propòsit comú –en el nostre cas, recopilar observacions fenològiques– realitzades per nombroses persones.

Totes les observacions compten! Recull informació fenològica de manera puntual: registra els canvis que vegis al teu entorn en el teu dia a dia.

Però tingues en compte que amb una sèrie d’observacions llarga, de diversos anys, sobre una mateixa espècie o individu es poden obtenir resultats concloents i robustos sobre com canvia el ritme de la natura. D'aquesta manera, la millor manera de recollir informació fenològica és escollint una espècie, individu o zona a observar i anotar i fotografiar els seus canvis al llarg de l’any. Converteix-te en un feno-observador dedicat!

Per fer el seguiment continuat d'un mateix individu o zona al llarg de l'any, simplement omple el camp Codi d'individu o zona que trobaràs al formulari amb un codi creat per tu que permeti identificar les observacions repetides que facis al mateix individu o zona d'observació.

Com entrar observacions a iNaturalist


Fes-te un usuari a iNaturalist.

Uneix-te al projecte RitmeNatura: Trobaràs l’opció per unir-t’hi a dalt i a la dreta de cada projecte.

Fes clic al botó “afegeix observacions” i omple els camps que et demana: nom de l’espècie (si el saps), fotografia, data i hora, lloc i, sobretot, la fenofase que vegis.

Aquí tens un video-tutorial amb tots els passos:

Darreres observacions

iNaturalist

iNaturalist és una plataforma digital de ciència ciutadana basada en el concepte de compartir observacions de biodiversitat a tot el món. Les observacions registrades amb iNaturalist proporcionen dades de qualitat per als científics, agències de conservació o altres organitzacions que treballen per entendre i protegir millor la natura. iNaturalist és una iniciativa conjunta de l'Acadèmia de Ciències de Califòrnia i de la National Geographic Society.

NOTA: Les observacions realitzades amb la plataforma anterior Natusfera s’agreguen a les que ara es realitzen des d’iNaturalist en un sol mapa d’observacions i en un sol conjunt de dades de RitmeNatura. Està previst que durant el 2020 els responsables de Natusfera migrin totes les observacions a iNaturalist (incloses les que estaven associades a RitmeNatura).