Roda fenològica


SEGUEIX LA RODA

Si vols convertir-te en observador recurrent i alhora divertir-te observant la Natura de manera habitual, et proposem d’utilitzar les Rodes Fenològiques. Les rodes t’ajudaran a mantenir constància en el seguiment i a aconseguir un dibuix de les teves observacions que et permetrà apreciar els canvis del ritme de la Natura en el teu entorn de manera molt visual. Les rodes són apropiades per observadors individuals, famílies, classes, programes de formació i tallers per gent de totes les edats. Pots iniciar una roda fenològica en qualsevol moment de l’any. Més avall trobaràs rodes preparades per iniciar aquesta tardor i les vinents, per iniciar els mesos de gener, i també una roda genèrica per personalitzar al teu gust.

Les rodes comprenen 3 cercles concèntrics. Per utilitzar-les, has d’escollir una zona del teu entorn on faràs les observacions (el teu jardí, el pati de l’escola, un paisatge concret) i representar-lo amb un mapa, dibuix o imatge en el centre de la roda (el cercle més petit). Al voltant, tindràs les unitats de temps (mesos o estacions de l’any, hores del dia o fases lunars) de manera semblant als números en un rellotge. A mida que vagis fent les teves observacions, anota els canvis en les plantes i animals del teu entorn en el cercle del mig utilitzant paraules, frases, dibuixos, imatges o les combinacions que tu vulguis. Al cap de l’any, tindràs un rellotge complet i visual dels canvis que ha experimentat el teu entorn seguint el ritme de la Natura.

Esperem que disfrutis creant la teva roda fenològica! I recorda d’incloure sempre les teves observacions al PhenoTandem !